Description for image 2Description for image 1Description for image 3Description for image 4Description for image 6Description for image 5

e-Ügyintézés

Körös-Tisza Menti Önkormányzatok Hulladékrekultivációs Társulása

2015 | 10 | 16
KÖRÖS-TISZA MENTI ÖNKORMÁNYZATOK HULLADÉKREKULTIVÁCIÓS TÁRSULÁSA

SAJTÓKÖZLEMÉNY

MEGKEZDŐDÖTT AZ ORSZÁG TOVÁBBI 13 HULLADÉKLERAKÓJÁNAK REKULTIVÁCIÓJA

A társulás lezárult projektje újranyitásra került, hogy még további 11 településnek adjon lehetőséget hulladéklerakóik rekultiválására.

Hivatalosan is kezdetét vette a 2015.10.16.-án megtartott sajtónyilvános nyitórendezvénnyel a Társulás újra nyitott, KEOP-2.3.0/2F/09-11-2011-0002 számú projektjének következő megvalósítási szakasza.

2015 júniusában 11 település kereste fel csatlakozási szándékával a Társulást, hogy ezzel lehetőségük legyen még az idén megvalósítani a lezárt hulladéklerakóik jogszabályi előírásoknak megfelelő rekultivációját. A  projekt eredményeként megvalósulhat a roncsolt területek tájba illesztése, illetve jelentősen csökkenek a lerakók okozta további környezetszennyezések.

Korábban ezek a települések különféle okok miatt sajnos nem tudtak élni az Európai Uniós pályázatok adta lehetőségekkel, így csak ez az egy járható út maradt számukra, hogy a rendelkezésre álló forrásokat kihasználhassák. Saját forrásból egy ilyen mértékű projekt megvalósítása támogatás igénybe vétele nélkül sajnos nem kivitelezhető.

A Társulás eredeti pályázata 2015 márciusában zárult le sikeresen, de a csatlakozott települések miatt ez a projekt újranyitásra került, melynek keretében valósulnak meg a települések beruházásai.

Az újonnan csatlakozott települések, ahol jelenleg a kivitelezések megkezdődtek:
Bács-Kiskun megyéből: Bugac, Csengőd (2 db lerakó), Fülöpháza, Páhi, Soltszentimre
Heves megyéből: Szűcsi
Nógrád megyéből: Buják, Patak
Pest megyéből: Acsa, Albertirsa, Örkény (2 db lerakó)

A munkálatok teljes gőzzel folynak, hogy 2015. december végéig be tudjon fejeződni, hiszen ennyi idő áll rendelkezésre a megvalósításra.

A projekt eredeti összköltsége 2,3 milliárd forint támogatásról 4,6 milliárd forintra változott, amely a Széchényi 2020 keretében 100% támogatási mérték mellett valósulhat meg.